Είναι το επιτραπέζιο αλάτι μια ένωση, μείγμα ή διάλυμα;

όταν σκεφτόμαστε το αλάτι Σκεφτόμαστε την ένωση χλωριούχο νάτριο. Ωστόσο, το κοινό επιτραπέζιο αλάτι είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό παλιό καλό NaCl. Γνωρίζατε ότι το επιτραπέζιο αλάτι είναι μια ένωση, μείγμα ή διάλυμα;

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένας συνδυασμός αντισυσσωματικών παραγόντων και συμπληρωμάτων διατροφής. για τη βελτίωση της υγείας Τα κοινά συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού περιλαμβάνουν όχι μόνο το χλωριούχο νάτριο (NaCl), αλλά και το σιδηροκυανιούχο νάτριο (Na4Fe(CN)6) και το ιωδιούχο κάλιο (KI).

Αυτό το άρθρο συζητά τι είναι το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και πολλά άλλα, εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των ενώσεων, των μειγμάτων και των διαλυμάτων και ανακαλύπτει εάν τα συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Τι είναι το επιτραπέζιο αλάτι;

Το ημερήσιο επιτραπέζιο αλάτι είναι 97-99% χλωριούχο νάτριο (NaCl), ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένοι αντιπηκτικοί παράγοντες και συμπληρώματα υγείας.

αντισυσσωματικός παράγοντας

Ο πιο συνηθισμένος αντισυσσωματικός παράγοντας είναι το σιδηροκυανιούχο νάτριο (Na4Fe(CN)6), γνωστό και ως κίτρινη πρέσα σόδας. Απορροφά λάδι και νερό και εμποδίζει το αλάτι να κολλήσει μεταξύ τους. Παρά την ονομασία «κυάνιο», είναι μια αβλαβής ουσία που έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα πολλές φορές.

μαυρο μουρο

Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει κάποια μορφή ιωδίου για την πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον θυρεοειδή. Τα κοινά άλατα ιωδίου περιλαμβάνουν ιωδιούχο κάλιο (KI), ιωδιούχο νάτριο (NaI) ή ιωδικό νάτριο (NaIO3).Κατάλληλα ως λευκοί ή άχρωμοι κρύσταλλοι αναμιγνύονται καλά με NaCl.

Το μη ιωδιούχο αλάτι είναι διαθέσιμο για τουρσί και για όσους προετοιμάζονται για θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Η πρώτη μορφή ιωδίου έχει χρησιμοποιηθεί από το 1924.

Εν ολίγοις, το μεγαλύτερο μέρος του επιτραπέζιου αλατιού αποτελείται από ένα μείγμα τουλάχιστον τριών διαφορετικών ουσιών. χωρίς τρόπο να διαλυθούν μαζί

Άλλο επιτραπέζιο αλάτι

  • αλάτι kosher σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί αποτελεσματικότερα το αίμα από το κρέας. Δεν περιέχει ιώδιο ή πρόσθετα εκτός από κανονικούς αντισυσσωματικούς παράγοντες.
  • θαλασσινό αλάτι Πολλά μέταλλα εξατμίζονται από τη θάλασσα και βρίσκονται στο νερό, ενώ το κάλιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι.
  • διπλό επιπλέον αλάτι Περιέχει σίδηρο για την πρόληψη της αναιμίας Αυτός ο τύπος αλατιού είναι κοινός στην Ινδία.
  • λουλούδι αλατιού Λιγότερο αλάτι και περισσότερα μπαχαρικά: Η άλμη στη Βρετάνη συλλέγεται από την κορυφή της λίμνης και περιέχει περισσότερα μέταλλα. θεωρείται λιχουδιά
  • ροζ αλάτι Ιμαλαΐων Παίρνει το περίφημο χρώμα του από το οξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) που περιέχει.Κατά τα άλλα μοιάζει χημικά με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι με 98% NaCl και μικρές ποσότητες καλίου και ασβεστίου.
  • στην ΕυρώπηΤο αλάτι μερικές φορές περιέχει φθόριο για την πρόληψη της τερηδόνας.

Η διαφορά μεταξύ μειγμάτων, διαλυμάτων και μειγμάτων

χημική ένωση

συστατικό Μια ομοιογενής ουσία που αποτελείται από έναν τύπο μορίου που αποτελείται από δύο ή περισσότερα στοιχεία. Ένα παράδειγμα είναι το νερό (H2O) Ένα μόριο αποτελείται από δύο στοιχεία: το υδρογόνο και το οξυγόνο. και όλα τα μόρια είναι ίδια:

H2O H2O H2O

H2O H2O H2O

H2O H2O H2O

Ένα παράδειγμα μη κραματοποιημένης ουσίας είναι ο σίδηρος: ο σίδηρος αποτελείται από μόρια σιδήρου. μόριο άνθρακα και περιέχει ίχνη μαγγανίου, πυριτίου, φωσφόρου, θείου και οξυγόνου. Άρα τα μόρια είναι διαφορετικά:

Feo Feo Feo CO Feo

MnO FeO FeO P2O5 FeO

FeO SiO2 FeO FeO CO

Το εξευγενισμένο αλάτι (NaCl) είναι μια ένωση. Επειδή όμως το επιτραπέζιο αλάτι είναι περισσότερο από NaCl, δεν τα υπολογίζουμε μαζί.

χημική ένωση

συστατικό που αποτελείται από δύο ή περισσότερα άτομα σωματικά εθισμένοι Υλικά «Συνδυασμένο» εδώ σημαίνει ανάμιξη χωρίς χημική αντίδραση. Ένα παράδειγμα μείγματος είναι η άμμος και το αλάτι μαζί. Δύο ουσίες που αποτελούνται από διαφορετικά μόρια αναμιγνύονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μία.

ομοιογενείς ενώσεις

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές της ένωσης. παρόμοιος και πολύπλευροςΈνα ομοιογενές μείγμα κατανέμει ομοιόμορφα και τις δύο ουσίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει σαφής γραμμή μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα ομοιογενούς μείγματος είναι το αλάτι και η ζάχαρη.

διαφορετικές ενώσεις

Διαφορετικά μείγματα έχουν σαφή γραμμή μεταξύ των δύο ουσιών. Σκεφτείτε την ανάμειξη λαδιού και νερού. Το λάδι θα επιπλέει μέχρι την κορυφή και θα διαχωριστεί από το νερό σε καθαρό βαθμό.

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι μια ένωση επειδή περιέχει τουλάχιστον τρία συστατικά. Το αλάτι περιέχει μόρια NaCl, σιδηροκυανιούχο νάτριο (Na4Fe(CN)6) και ιωδιούχο κάλιο (KI), ιωδιούχο νάτριο (NaI) ή ιωδικό νάτριο (NaIO3).Ο τύπος άλατος είναι ένα ομοιογενές μείγμα. επειδή δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των συστατικών

λύση

λύση Οι ουσίες είναι ομοιογενή μείγματα. λυώνω Από την άλλη πλευρά, το “διάλυση” εδώ αναφέρεται σε μόρια. διαλυτικό μέσο (διαλυμένης ουσίας) πρέπει να ιονίζεται.Π.χ. ένα άλας διαλύεται στο νερό. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια λύση.Αν κοιτάξετε προσεκτικά, αυτό που επιπλέει στο νερό δεν είναι μόρια NaCl, αλλά μεμονωμένα ιόντα Na+ και Cl-. όπως το παρακάτω παράδειγμα

H2O Na+ H2O Cl- H2O

H2O Cl- H2O Na+ H2O

H2O Na+ H2O Cl- H2O

Τα διαλύματα θεωρούνται συχνά υγρά. Υπάρχουν όμως στερεά και αέρια διαλύματα.

Στο επιτραπέζιο αλάτι, το πρόσθετο πρέπει να λειτουργεί τέλεια. Τα αντιπηκτικά δεν λειτουργούν εάν διαχωρίζονται σε ιόντα Na+ και Fe(CN)64-, επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν «διαλυμένα» και το επιτραπέζιο αλάτι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διάλυμα.

Είναι επικίνδυνα τα συστατικά του αλατιού;

Όλα τα συστατικά του αλατιού είναι λογικά και εγκεκριμένα για κατανάλωση. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τα πρόσθετα Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιτραπέζιου αλατιού, όπως μη ιωδιούχο ή αλάτι κοσέρ.

Αποφύγετε να καταναλώνετε πολύ αλάτι: Η υψηλή πρόσληψη αλατιού έχει συνδεθεί με υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του στομάχου.Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς αλάτι. Η χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και αντίσταση στην ινσουλίνη.

συμπέρασμα

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένα παρόμοιο συστατικό. Αποτελείται από περισσότερες από μία ουσίες που είναι φυσικά συνδεδεμένες. Άρα δεν μπορείτε να διαφοροποιήσετε τα κλάσματα.

Δεν είναι ένωση γιατί αποτελείται από περισσότερες από μία ουσίες. επίσης Δεν είναι λύση γιατί ένα ιοντικό στερεό να θεωρείται διάλυμα. Οποιοδήποτε ιοντικό στερεό πρέπει να σπάσει τους δεσμούς και να διαλυθεί. Η διάλυση οποιασδήποτε ουσίας βρίσκεται στο επιτραπέζιο αλάτι το καθιστά άχρηστο.

Τα πρόσθετα στο επιτραπέζιο αλάτι δεν φοβούνται τίποτα. Είναι εκεί για να παρέχουν μια υγιεινή και ενδιαφέρουσα προσθήκη στη σύνθεση του σύγχρονου επιτραπέζιου αλατιού.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *