Σύνθετο ή Στοιχείο; Μάθε τώρα!

Στην αρχή μπορεί να σκεφτείτε ότι η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τον ξυλοπολτό και το ζαχαροκάλαμο, αλλά η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από αυτό.

Τα σάκχαρα είναι ενώσεις γιατί η μοριακή τους δομή αποτελείται από 3 στοιχεία συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτά τα στοιχεία είναι ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο.Διαφορετικά είδη σακχάρων έχουν διαφορετικές μοριακές δομές. Αλλά χημικά εξακολουθεί να είναι μια ένωση.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις διαφορές μεταξύ ενώσεων και στοιχείων. Και γιατί η ζάχαρη ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία της;Επίσης, ας δούμε τα διάφορα είδη ζάχαρης. για να υποδείξει τη θέση του στην επιστημονική κλίμακα

Ποια είναι η σύνθεση;

Τα στοιχεία είναι φυσικές ουσίες που δεν μπορούν να αναλυθούν σε υπάρχοντα πράγματα. Αποτελείται από έναν μόνο τύπο ατόμου που έχει τον ίδιο αριθμό πρωτονίων μέσα στον πυρήνα.

Στοιχεία βρίσκονται επίσης στον περιοδικό πίνακα και περιγράφονται ως αέρια, υγρά ή στερεά.

Παραδείγματα στοιχείων με τα οποία μπορεί να είστε εξοικειωμένοι περιλαμβάνουν:

όνομα σημάδι ατομικός αριθμός σχήμα
οξυγόνο ω 8 αέριο
χρυσός ΕΝΑ 79 ισχυρός
Ερμής Ερμής 80 υγρό

Υπάρχουν 118 στοιχεία συνολικά, εκ των οποίων τα 94 είναι φυσικά. Οι επιστήμονες ισορροπούν 24χρονο χρησιμοποιώντας πυρηνική αντίδραση

Ποια είναι η σύνθεση;

Μια ένωση είναι μια ουσία που περιέχει δύο ή περισσότερα στοιχεία που σχηματίζουν ένα μόριο. Μπορεί να συμβεί φυσικά ή μπορεί να εκτελεστεί από επιστήμονες σε εργαστήριο. στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ περιπτωση Έχετε ένα συνθετικό προϊόν που πρέπει να βασίζεται στη φυσική παραγωγή.

Πολλά από αυτά που μας περιβάλλουν είναι σύνθετα. Στοιχεία που συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια εντελώς νέα ύλη. Αυτό σημαίνει ότι στοιχεία δεν κάνει τη δουλειά του από μόνη της αλλά όταν συνδυάζονται Έχουν νέα ταυτότητα και νέες λειτουργίες.

Το παρακάτω βίντεο παρέχει μια σύντομη αλλά συνοπτική εξήγηση και διαφοροποιεί τα δύο:

ζάχαρη σε επιστημονική κλίμακα

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τον περιοδικό πίνακα ή τον έχετε κοιτάξει. Θα καταλάβετε αμέσως ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Σημαίνει ότι περισσότερα από δύο συστατικά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν

ειδικά Η μοριακή αλυσίδα αποτελείται από τρία στοιχεία: άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.Η βασική γραμμή του σακχάρου είναι C6H12O6., όταν αλλάζει ο αριθμός των στοιχείων Το είδος της ζάχαρης έχει επίσης αλλάξει.

Σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρακας δεν αντιδρά στην καθαρή του μορφή. Το ίδιο ισχύει για το υδρογόνο και το οξυγόνο. Μαζί δημιουργούν ένα νέο προϊόν που έχει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες.

Φυσική ζάχαρη, ραφιναρισμένη ζάχαρη και τεχνητή ζάχαρη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γλυκάνετε τα τρόφιμα και τα ποτά ή να προσθέσετε ζάχαρη στην καθημερινή σας πρόσληψη. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το τι είναι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων σακχάρων στην υγεία σας.

Οι περισσότεροι, αν έχουν ζαχαρωτά και πορτοκάλια μπροστά τους, τείνουν να επιλέγουν καραμέλες. Η λαχτάρα για γλυκό είναι πολύ πιο εύκολο να ικανοποιηθεί με τη συγκέντρωση ζάχαρης σε ζαχαρωτά παρά με φρούτα.

Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια περιέχουν κατά μέσο όρο 3-6 γραμμάρια φρουκτόζης, ενώ οι μπάρες Mars περιέχουν 25-35 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού και ικανοποιεί μια λαχτάρα για ζάχαρη.

Είναι η ζάχαρη ένωση ή στοιχείο;

φυσική ζάχαρη

Πολλά φυσικά σάκχαρα βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Τα πιο γνωστά είναι:

  • φρουκτόζη – Βρίσκεται σε ωμά φρούτα και μέλι (C6H12O6)
  • γλυκόζη – Βρίσκεται σε λαχανικά, φρούτα και μερικά φύλλα φυτών (C6H12O6)
  • σταφυλοσάκχαρο – Προέρχεται από καλαμπόκι και παρόμοια με τη γλυκόζη (C6H12O6).
  • σακχαρόζη – Εμφανίζεται όταν η φρουκτόζη και η γλυκόζη συνδυάζονται για να σχηματίσουν υδατάνθρακες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το ζαχαροκάλαμο και τα παντζάρια (C12H22O11).

Προϊόντα όπως το φιλτραρισμένο σιρόπι σφενδάμου και το μέλι είναι επίσης φυσικές μορφές.

καραμέλα, αλλά πρώτα περνάει από μια διαδικασία για να ξεκαθαρίσει και να τελειοποιήσει και να το κάνει

κατανάλωσης στους τελικούς χρήστες.

επεξεργασμένη ζάχαρη

Όταν η σακχαρόζη εξάγεται από φυσικές πηγές τροφίμων όπως το ζαχαροκάλαμο ή τα παντζάρια, Η διαδικασία εξευγενισμού μετατρέπει το τελικό προϊόν σε κόκκους. Το χρησιμοποιείτε στον καφέ, το τσάι και το ψήσιμο. Μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει την προσθήκη ορισμένων χημικών ουσιών στο σιρόπι για να διαυγαστεί.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να παρασκευάζουν ραφιναρισμένη ζάχαρη, ξυλάνθρακα ή ενεργό άνθρακα.

και η ρητίνη ιόντων χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα του περασμένου σιροπιού. Αλλάζει χρώμα πριν συμπυκνωθεί και κρυσταλλώσει. ο ξυλάνθρακας των οστών καταστρέφει τη ζάχαρη οπότε σας παρακαλώ να είστε προσεκτικοί

τεχνητή ζάχαρη

Τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, δίνοντάς σας μια πιο γλυκιά γεύση. Φτιάχνονται σε εργαστήριο και σας ξεγελούν ώστε να νομίζετε ότι παίρνετε ζάχαρη. Δεν έχει όμως διατροφικά οφέλη.

Αν και μερικά παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας πραγματικά φυτικά εκχυλίσματα. Αλλά η χημική διαδικασία είναι τόσο βαθιά που δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί φυσική.

Παραδείγματα ευρέως χρησιμοποιούμενων γλυκαντικών που έχουν εγκριθεί από ενώσεις υγείας περιλαμβάνουν:

  • ξυλιτόλη
  • ασπαρτάμη
  • Στέβια
  • Σουκραλόζη

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα σε άμεση, σκόπιμη μορφή προσθέτοντάς τα στον καφέ ή το τσάι. Όλοι όμως καταναλώνουμε μερικά από αυτά τα προϊόντα. Οι εταιρείες αναψυκτικών, χυμών και δημητριακών προσθέτουν τεχνητά γλυκαντικά ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Είναι όλη η ζάχαρη ανθυγιεινή;

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το ποια ζάχαρη είναι καλή για την υγεία. αλλά επίσης Η κατανάλωση πρέπει να είναι μέτρια. είτε φρουκτόζη από φρούτα Επεξεργασμένη ζάχαρη σε μπισκότα ή στέβια που προστίθεται σε αρωματισμένο νερό Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε τον υπολογιστή σας.

Είναι η ζάχαρη ένωση ή στοιχείο;

Οι φυσικές πηγές τροφίμων είναι ευεργετικές για την υγεία. Φυσικά, εξακολουθούν να διατηρούν τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας. Και η ζάχαρη μπορεί να αφομοιωθεί και να διασπαστεί εύκολα. όταν λαμβάνει χώρα η διαδικασία Οι χημικοί δεσμοί των ουσιών αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιήσουμε κάποιον τρόπο πέψης.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με τα φυσικά και τεχνητά σάκχαρα στο σώμα μας:

συμπέρασμα

Αν και η ζάχαρη είναι φυσικό προϊόν Αποτελείται όμως από 3 διαφορετικά εξαρτήματα ενωμένα μεταξύ τους. επομένως θεωρείται σύνθετο.

Η μοριακή αλυσίδα έχει τη βασική δομή του C6H12O6, αλλά κάθε είδος σακχάρου είναι διαφορετικό.

Φυσικές πηγές ζάχαρης μπορούν να βρεθούν στα φρούτα, τα λαχανικά, το ζαχαροκάλαμο και τα παντζάρια.Είναι επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα γλυκά καθώς είναι πιο εύκολο να τα αφομοιώσει ο οργανισμός μας.

Η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη παράγεται όταν η σακχαρόζη εξάγεται από ζαχαροκάλαμο και τεύτλα. Αλλά λόγω χημικών που προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Επομένως, δεν είναι πλέον 100 τοις εκατό φυσικό.

Τα τεχνητά γλυκαντικά παράγονται για να μιμούνται τη ζάχαρη. Αλλά δεν έχουν κανένα πραγματικό όφελος για το σύστημά σας. Επειδή σας κάνουν να πιστεύετε ότι τρώτε μόνο γλυκά πράγματα, οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν ως υγιεινή εναλλακτική στα προϊόντα τους. Και όλοι το καταναλώνουν σε κάποιο βαθμό.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *